Waarom copy waarde behoudt in dit video tijdperk
- Copywriting, Creatie
Hoeveel is copy waard in een tijdperk waar video de overhand heeft? De wijze waarop we informatie consumeren en verwerken verandert. Onze aandachtsspanne wordt korter en korter. Het format – de vorm van aanbod – van je content is in toenemende mate dus bepalend.
Als agency zien we de vraag naar video toenemen door platforms als YouTube, Instagram en TikTok. In de vraag naar meer dynamisch beeld gaan woorden bijna verloren, maar net als dat de komst van video niet het einde voor afbeeldingen betekende, heeft ook copy nog bestaansrecht. In dit blog lees je hoe en waarom.
1. Copy creëert waardevolle context
Een video zonder copy is als een Planet Earth documentaire zonder David Attenborough. De twee vullen elkaar perfect aan. Waar beelden het hart raken, kietelen woorden het brein. Taal is iets wat we moeten leren om dingen betekenis toe te dichten.
Copy heeft het onderscheidende vermogen om een verhaal te creëren, nadruk te leggen op zaken en zorgen weg te nemen. Met copy maak je van een nieuw product een must-have door unieke eigenschappen en voordelen te accentueren die emoties prikkelen. Zo geeft het ook je afbeelding of video context en je boodschap waarde.
“Pass the Heinz!”
Don Draper demonstreert dit op geniale wijze in de serie Mad Men. In een pitch voor Heinz Tomato Ketchup toont hij de beelden van patat, een steak en een hamburger. De beelden zeggen op zichzelf eigenlijk niks, totdat Don er de activerende tekst ‘Pass the Heinz’ overheen knalt. Deze minimale toevoeging zorgt ervoor dat iedereen bij het zien van de foto’s direct aan de wereldberoemde tomatenketchup denkt.
Geen woorden nodig? Denk nog eens!
Creëer een identiteit met eigen tone of voice
Met een bepaald soort taalgebruik – een tone of voice – creëer je een eigen identiteit en bouw je ook een langdurige band met jouw publiek op. CoolBlue is hier koning in met de customer experience als handelsmerk. Hun slogan ‘Alles voor een glimlach’ is kenmerkend voor hun tone of voice. Deze is altijd positief en komt overal terug, van het betalen tot aan het lezen van de algemene voorwaarden.
Vandaag de dag is het gebruik van inclusieve taal ook steeds belangrijker om iedereen aan te spreken. Dit zie je bijvoorbeeld in de trein. De oproep ‘Beste dames en heren.’ is veranderd in ‘Beste reizigers.’. Hiermee wordt rekening gehouden met non-binaire mensen die zich niet identificeren met een gender identiteit als man of vrouw. Zo bouwt NS aan de langdurige band met zijn doelgroep.
2. Copy maakt je verhaal scanbaar
Heb jij weleens stilgestaan bij de vraag waarom we nog altijd eerder mailtjes naar elkaar sturen in plaats van video’s of voice-memo’s? Een goed ontworpen tekststructuur geeft de mogelijkheid om op eigen tempo de tekst te screenen en snel informatie te winnen.
Stel, je kijkt een video van 3 minuten, hoe lang duurt het dan om te weten waar deze in zijn totaliteit over gaat? Juist, drie minuten. Natuurlijk kun je hier en daar wat doorspoelen (met video hoofdstukken), maar probeer zelf maar eens de kern van het verhaal eruit te halen, zo snel als dat je een tekst scant.
Je leest sneller dan je praat
Met name in efficiëntie van informatiewinning geniet tekst de voorkeur boven gesproken woord in video. Je leest nu eenmaal sneller dan dat iemand praat. De gemiddelde lezer leest 250 woorden in één minuut, waar de gemiddele spreektijd 150 woorden in één minuut betreft. Probeer jij dus maar eens een seminar van 40 minuten te screenen. In je tekst kun je eenvoudiger vinden waarin je echt geïnteresseerd bent, waar nodig copy pasten én de rest overslaan door middel van:
- Titels
- Koppen
- Tussenkoppen
- Leestekens
- Quotes
- Anektdotes
- Links
- Afbeeldingen
3. Copy vergroot je vindbaarheid
Woorden zijn essentieel voor je vindbaarheid en de magie hiervan huist in de verwerking van keywords. De volgende verwerkingsvormen van tekst bepalen of jij wel of niet gevonden gaat worden in zoekmachines:
- Titels
- Koppen
- Alt-teksten
- Metascripties
- Omschrijvingen
- Captions
- Hashtags
Bovendien, waar ben je zonder een hoge ranking in het algoritme? Als potentiële klanten je niet (organisch) kunnen vinden wordt jouw content niet bekeken en je boodschap niet begrepen. Vooral op social – waar video bij de gebruiker de voorkeur geniet – is het zo dat de meeste content niet of nauwelijks op een nauwkeurige manier vindbaar is.
Tekst is over het algemeen genomen beter vindbaar en leent zich dus goed voor wanneer mensen die informatie willen hebben. Video kent hierin een ondersteunende rol. Bijvoorbeeld bij een nieuwtje. Mensen zoeken op een gebeurtenis en willen hier vervolgens beeld bij zien in de vorm van video.
Videoplatformen zoals YouTube passen zich hier steeds meer op aan. Wist je dat je met copy ook vindbaarheid kunt vergroten op het videoplatform Youtube? Lees onze SEO tips voor YouTube!
4. Copy bespaart tijd en kosten in de productie
Iets wat niet heel onbelangrijk is in de race om aandacht is het kostenplaatje. Qua productie is copy veel minder arbeidsintensief als je het uitbesteed, en dus valt het maken van een eindproduct veel goedkoper uit.
Waar het schrijven van een tekst slechts een paar honderd euro kost, moet je voor een professionele video een paar duizend investeren. Niet gek ook, want voor een video moet je denken aan een draaiboek, camera-apparatuur, een filmdag en een edit. Hier komt simpelweg meer mankracht, werktijd en expertise bij kijken. Voor een tekst heb je maar één iemand nodig.
Meer content voor minder
Laten we stilstaan bij de ontwikkeling en duurzaamheid van content. Is het zo dat hoe meer tijd je hierin stop, des te langer het werkt? Het zou kunnen dat die ene video meer views genereert, dus meer waarde oplevert, maar wat als je voor hetzelfde geld een aantal blogs laat schrijven?
Niet alleen ben je op het eerste oog content rijker, ook kom je in potentie vaker langs in de tijdlijn. Meer contactmomenten zorgen voor meer gewenning, en gewenning is goud waard. Uiteindelijk zijn relaties toch op vertrouwen gebaseerd. Dus is die ene video nu écht beter?
5. Weldoordachte copy verwoordt perfect
Hoewel een welbespraakt persoon voor de camera al snel vertrouwen wint, opent een video ook de deuren voor imperfecties. Uit naam van ‘authenticiteit’ en ‘unieke’ content kent dit soms voordelen. Het kan punten scoren wanneer iemand hier en daar over zijn of haar woorden struikelt, want ja, lekker menselijk. Echter hangt dit altijd af van de doelgroep, tijd, plaats, vorm en context. Anderen tunen namelijk weer uit wanneer iemand met een arsenaal aan ‘uhm’s’ strooit.
Meestal wil je toch zo professioneel mogelijk overkomen. Mensen hebben de neiging om in een video meer te twijfelen of te raaskallen – wat voor iedereen tijdverspilling is – dan met het geschreven woord. Een tekst biedt bij uitstek de mogelijkheid om alles sterk, volledig en duidelijk te verwoorden.
Daarbij is het een kunst om veel te zeggen met weinig woorden. Pittige, grappige en korte slogans resoneren nu eenmaal beter met potentiële klanten. Schep je geen band, dan is de kans klein dat een persoon een tweede keer terugkeert. Denk aan de activerende tekst ‘Just do it’ van Nike.
Synergie is key
In de basis vullen tekst en beeld elkaar perfect aan. Copy vertelt een verhaal, geeft context en wordt opgepakt door zoekmachines. Beeld visualiseert en trekt de aandacht. Het is dus geen kwestie van wat nu ‘beter’ is, tekst óf video, maar wanneer je wat in welke vorm gebruikt. En hoe je ze combineert. Zoals we zagen bij de HEINZ reclame; zonder copy zegt de uiting niets. Copy is hier een ‘key component’ bij het beeld.
Kijk dus altijd naar hoe de juiste harmonie te vinden voor het beste resultaat en schuif copy niet onder de tafel in de huidige maatschappij. Copy zal áltijd waarde bieden. Nu, en in de toekomst. Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Stuur ons een berichtje! Wel zo makkelijk.
Related news
Je mag ons alles vragen
Of gewoon kennis komen maken. Wij vinden het geweldig om over jouw vraagstukken na te denken.
Let us contact you