De geboorte van Gabriella

AI en creativiteit: twee uitersten die elkaar tot voor kort amper raakten. Bij Endeavour dachten we: dat kan beter. Dus gingen we de uitdaging aan: een AI Influencer ontwikkelen. Geen gimmick of proefballonnetje, maar een échte virtuele persoonlijkheid die leeft op social media. Maak kennis met Gabriella. Het resultaat van maandenlang uitvinden, vallen en opstaan.

Een ambitieuze start (en een harde reality check)

Ons eerste plan was om een high-end 3D-avatar te bouwen, zoals je die in topgames ziet. Met motion capture, sensoren, acteurs en ingewikkelde animaties. Supervet, maar ook superduur en mega-ingewikkeld. Al snel was dus duidelijk: deze aanpak zou ons eerder grijze haren opleveren dan een AI Influencer. Tijd om het roer om te gooien.

AI als katalysator: van idee naar realiteit

Toen brak het AI-tijdperk echt door. En daarmee gingen bij ons alle lichten op groen. We stapten over op MidJourney, dé tool voor het creëren van AI-afbeeldingen. Via eindeloos finetunen en optimaliseren ontstond langzaam een virtuele persoonlijkheid: Gabriella. Uniek en herkenbaar. Maar een mooi plaatje was één ding; wij wilden haar laten leven.

Vredestein_Case

Beweging en expressie: hoe Gabriella ging spreken en bewegen

De volgende uitdaging: Gabriella moest bewegen. En realistisch ook. We gebruikten videobeelden van een collega als ‘body double’ en plakten Gabriella’s gezicht daar slim overheen met behulp van AI-video-tools. Klinkt simpel, maar dat was het zeker niet. Soms werd het zó realistisch dat het juist een beetje ongemakkelijk werd, alsof je naar een mens kijkt die nét niet helemaal klopt. De balans vinden tussen echt en virtueel bleek een vak apart.

Gelukkig ontwikkelden de AI-tools zich razendsnel. Met nieuwe technologieën konden we Gabriella uiteindelijk moeiteloos in elke setting plaatsen, of het nu een tropisch eiland was of een futuristische stad. Alles was mogelijk. En dat opende heel veel nieuwe creatieve kansen.

Stem geven aan een karakter

Een influencer die niet kon praten? Geen optie natuurlijk. In eerste instantie huurden we een stemactrice in die tien minuten aan audiomateriaal insprak.
Met die opnames konden we via AI Gabriella’s stem volledig klonen. Hierdoor konden we haar letterlijk alles laten zeggen wat we wilden, zonder dat er telkens nieuwe audio nodig was.

Wel een kanttekening: écht menselijke emotie en enthousiasme in haar stem? Daar viel nog winst te behalen, maar dat maakte het project alleen maar interessanter. We wisten dat er nog volop mogelijkheden lagen.

Contentstrategie: Gabriella op social media

Gabriella bleef geen stilstaande showcase; ze werd onderdeel van ons échte marketingarsenaal. Elke maand schreven onze marketingcollega’s een script voor haar posts: van statische beelden en carrousels tot intensieve reels waarin ze praatte, bewoog en interactie zocht met volgers. Kortom: Gabriella was live. En eerlijk? Ze presteerde bovenverwachting.

Wat we hebben geleerd

Was het makkelijk? Absoluut niet. Onderweg namen we heel wat hobbels, testten we eindeloos, experimenteerden we met verschillende tools en moesten we continu bijsturen. Maar wat we ervoor terugkregen was onbetaalbaar. Een bak aan nieuwe kennis, een compleet nieuwe manier van creatief denken en het bewijs dat creativiteit en technologie samen echt grenzeloos zijn. Gabriella liet ons zien dat de mogelijkheden eindeloos waren. Dit was pas het begin.


Ook benieuwd hoe AI en creativiteit samen jouw merk kunnen versterken?
Neem gerust
contact met ons op. We denken graag met je mee.



Benieuwd naar wat Endeavour doet?