29 maart 2023. Vooraanstaande techleiders en wetenschappers luiden de noodklok; de ontwikkeling van AI gaat zo snel, dat we genoodzaakt zijn om op de rem te trappen. De wereld is nog niet klaar voor een intelligent evenbeeld. Nét wanneer we gewend zijn aan het concept van AI, dreigt het verlies van controle. Het voelt alsof AI met een ruimteschip op aarde is geland. En niet van plan is om te vertrekken. Zorgwekkend? Wij kijken er anders naar. Het wordt tijd om AI serieus te bestuderen en op te voeden.
Onze opvoeding bepaalt de uitkomst
AI is geprogrammeerd om zo veel mogelijk van ons te leren. In die zin is het net een kind dat ervaringen opdoet, probeert te snappen wat goed en fout is en steeds slimmer wordt. Het is vormbaar en afhankelijk van de juiste input. De manier waarop we nu omgaan met AI zal bepalen hoe het zich in de toekomst zal opstellen naar ons. Oftewel, welke output het ons zal teruggeven.
In het gebruik van AI zijn we zo gefocust op de output, dat we vergeten hoe belangrijk de juiste input is. De mogelijkheden, maar ook de mogelijke negatieve consequenties van AI, hangen geheel af van onze instructies. AI moet getraind worden en dat kan alleen wanneer we dezelfde taal spreken.
De juiste vragen stellen middels prompting
Als gebruikers moeten we dus de taal van AI leren. In figuurlijke zin, want we dienen AI te begrijpen en een manier te vinden om twee kanten op te kunnen communiceren. Niet alleen om effectief samen te werken, maar ook om de opvoeding van AI in goede banen te leiden. In de wereld van AI noemen we dat ‘prompting’, oftewel de manier waarop mensen met AI kunnen praten. Prompt engineering is het creëren van de juiste vragen en instructies om een AI-model te trainen en betere resultaten te krijgen. We leggen hiermee verantwoordelijkheid terug bij onszelf om de juiste vraag te stellen.
Moeten we AI leren te denken als een mens?
Door te leren hoe we onze ideeën op een zorgvuldige manier kunnen vertalen naar prompts, houden we controle over de output. Wij bepalen wat het AI-model voor ons genereert in termen van kwaliteit, maar ook of de uitkomst goed of fout is. Middels prompting leren we het systeem te redeneren zoals wij. De vraag is echter: moeten we AI wel trainen om als mens te denken? Is dit digitale brein niet fundamenteel anders dan de onze? Dit is een essentiële vraag nu AI-modellen steeds intelligenter worden. Het spreken van dezelfde taal gaat ons helpen om de reacties van AI beter te interpreteren en evalueren, maar het betekent niet dat je het model daadwerkelijk begrijpt.
AI leert van ons, maar we mogen niet vergeten ook van AI te leren. Niet alleen observeren, maar het gesprek aangaan. Leren hoe we met onze creatie om moeten gaan. Alleen dán kunnen we de ontwikkeling overzien en in goede banen leiden.
Dus onze vraag aan jou als lezer is: sta je open om te bewonderen en te bevragen wat AI kan, wat jij niet (goed) kan en te kijken of je deze ontbrekende puzzelstukjes kunt invullen door te leren AI te gebruiken?
Schrijvers van dit artikel:
Josefien ten Have
UX designer
Jasper Waasdorp
Strategist
Related news
Je mag ons alles vragen
Of gewoon kennis komen maken. Wij vinden het geweldig om over jouw vraagstukken na te denken.
Let us contact you