In gesprek met AI

april 21, 2023
Quotes

29 maart 2023. Vooraanstaande techleiders en wetenschappers luiden de noodklok; de ontwikkeling van AI gaat zo snel, dat we genoodzaakt zijn om op de rem te trappen. De wereld is nog niet klaar voor een intelligent evenbeeld. Nét wanneer we gewend zijn aan het concept van AI, dreigt het verlies van controle. Het voelt alsof AI met een ruimteschip op aarde is geland. En niet van plan is om te vertrekken. Zorgwekkend? Wij kijken er anders naar. Het wordt tijd om AI serieus te bestuderen en op te voeden. 

Quotes

Onze opvoeding bepaalt de uitkomst

AI is geprogrammeerd om zo veel mogelijk van ons te leren. In die zin is het net een kind dat ervaringen opdoet, probeert te snappen wat goed en fout is en steeds slimmer wordt. Het is vormbaar en afhankelijk van de juiste input. De manier waarop we nu omgaan met AI zal bepalen hoe het zich in de toekomst zal opstellen naar ons. Oftewel, welke output het ons zal teruggeven.

In het gebruik van AI zijn we zo gefocust op de output, dat we vergeten hoe belangrijk de juiste input is. De mogelijkheden, maar ook de mogelijke negatieve consequenties van AI, hangen geheel af van onze instructies. AI moet getraind worden en dat kan alleen wanneer we dezelfde taal spreken. 


De juiste vragen stellen middels prompting

Als gebruikers moeten we dus de taal van AI leren. In figuurlijke zin, want we dienen AI te begrijpen en een manier te vinden om twee kanten op te kunnen communiceren. Niet alleen om effectief samen te werken, maar ook om de opvoeding van AI in goede banen te leiden. In de wereld van AI noemen we dat ‘prompting’, oftewel de manier waarop mensen met AI kunnen praten. Prompt engineering is het creëren van de juiste vragen en instructies om een AI-model te trainen en betere resultaten te krijgen. We leggen hiermee verantwoordelijkheid terug bij onszelf om de juiste vraag te stellen. 

Quotes

Moeten we AI leren te denken als een mens?

Door te leren hoe we onze ideeën op een zorgvuldige manier kunnen vertalen naar prompts, houden we controle over de output. Wij bepalen wat het AI-model voor ons genereert in termen van kwaliteit, maar ook of de uitkomst goed of fout is. Middels prompting leren we het systeem te redeneren zoals wij. De vraag is echter: moeten we AI wel trainen om als mens te denken? Is dit digitale brein niet fundamenteel anders dan de onze? Dit is een essentiële vraag nu AI-modellen steeds intelligenter worden. Het spreken van dezelfde taal gaat ons helpen om de reacties van AI beter te interpreteren en evalueren, maar het betekent niet dat je het model daadwerkelijk begrijpt. 

AI leert van ons, maar we mogen niet vergeten ook van AI te leren. Niet alleen observeren, maar het gesprek aangaan. Leren hoe we met onze creatie om moeten gaan. Alleen dán kunnen we de ontwikkeling overzien en in goede banen leiden.

Dus onze vraag aan jou als lezer is: sta je open om te bewonderen en te bevragen wat AI kan, wat jij niet (goed) kan en te kijken of je deze ontbrekende puzzelstukjes kunt invullen door te leren AI te gebruiken?

Schrijvers van dit artikel:

Related news

Je mag ons alles vragen

Of gewoon kennis komen maken. Wij vinden het geweldig om over jouw vraagstukken na te denken.

Contact us
Jeroen Rutte contact
+31 (0)23 727 1077 09:00 - 17:00 info@endeavour.nl
work@endeavour.nl
Gonnetstraat 32 2011 KA Haarlem

Let us contact you

We build

Platforms

We bouwen websites, apps of e-commerce platforms die ingericht zijn om jouw doelgroep te triggeren, je merk te vertegenwoordigen en je doelstellingen te behalen.
We create

Content

Content is de vertaling van jouw merk naar beeld en tekst. Blijf met je doelgroep in contact door middel van video, copy, social media en influencers.
We spark

Growth

Maak een plan voor meetbare groei en ontdek wat je daadwerkelijk verdient aan je marketinginspanningen als ads, data, e-mail en nog zo veel meer.
We provide

Inhousing

Laat je team ondersteunen door de nieuwe generatie marketeers, die matchen met je organisatie en je uitdagen met een frisse blik en hun persoonlijke expertises en skills.

We shape

Digital Strategy

Behaal doelstellingen door je merk slim in de markt te zetten.