AI en zolderkamerhackers: een groeiende dreiging

maart 20, 2024

Toen cybercriminelen recent besloten om Beyers Koffie en Brouwerij Duvel Moortgat het leven zuur te maken, lieten ze ons iets belangrijks zien: in de digitale wereld is stilstand achteruitgang. Zeg nou zelf, wie had gedacht dat onze geliefde Duvel en een goede bak koffie doelwit zouden worden van digitale boeven? Dit zijn geen verhalen meer voor bij de koffiemachine; dit is de harde realiteit.

Cybersecurity en AI

Cybersecurity ontwikkelaar Menno Hoekstra snijdt direct de kern van het probleem aan: “De markt ondergaat momenteel een grote verandering. De cyberaanvallen nemen alleen maar toe, met name door de opkomst van AI. AI geeft hackers meer en sneller mogelijkheden om te hacken. De hardcore hackers hadden we al, maar nu worden zelfs de jongens op de zolderkamer gevaarlijk. Daardoor zien we nu een explosie aan aanvallen.”

Het landschap van cybersecurity verandert dus enorm snel, en bijblijven is pure noodzaak. “Wat vandaag ‘up-to-date’ is, kan morgen alweer een achterdeur zijn voor hackers. Het gaat zo snel dat het bijna niet bij te houden is. Met de komst van AI zijn we genoodzaakt nóg sneller te patchen,” benadrukt Menno.

De NIS2-richtlijn

Bij Endeavour spelen we actief in op deze ontwikkelingen. “We hebben sinds dit jaar onze eigen ‘security propositie’, afgestemd op de nieuwe wetgeving, zoals de NIS2-richtlijn die in oktober 2024 ingaat. Deze wet heeft een heldere boodschap: op het gebied van cybersecurity heeft iedereen een zeer grote verantwoordelijkheid”. Als ontwikkelaar rust er op mij een zorgplicht, wat het belang van stevige beveiligingsstrategieën alleen maar versterkt,” licht Menno toe.

Tijd voor actie

De boodschap van deze Europese wet is helder; aarzelen is geen optie. De digitale gevaren van vandaag wachten niet op onze besluitvorming. Door nu actie te ondernemen, beschermen we ons niet alleen tegen bestaande dreigingen, maar maken we ook ons klaar voor de regels van de toekomst.

Ook bij Endeavour wachten we niet af gezien de reële risico’s, schade en groei van cyberaanvallen. “We werken hierbij nauw samen met klanten en zorgen ervoor dat zij continu up-to-date zijn,” legt Menno uit.

De incidenten bij Beyers Koffie en Duvel Moortgat zijn slechts het begin. “Hackers vinden steeds nieuwe platformen en methodes. Onze taak is om voorop te lopen en onze klanten te beschermen,” aldus Menno.

Ben je klaar om jouw cybersecurity serieus te nemen en digitale bedreigingen een stap voor te zijn? Neem contact met ons op.

Menno Hoekstra

Menno Hoekstra

Cybersecurity Ontwikkelaar

Related news

Je mag ons alles vragen

Of gewoon kennis komen maken. Wij vinden het geweldig om over jouw vraagstukken na te denken.

Contact us
Jeroen Rutte contact
+31 (0)23 727 1077 09:00 - 17:00 info@endeavour.nl
work@endeavour.nl
Gonnetstraat 32 2011 KA Haarlem

Let us contact you

We build

Platforms

We bouwen websites, apps of e-commerce platforms die ingericht zijn om jouw doelgroep te triggeren, je merk te vertegenwoordigen en je doelstellingen te behalen.
We create

Content

Content is de vertaling van jouw merk naar beeld en tekst. Blijf met je doelgroep in contact door middel van video, copy, social media en influencers.
We spark

Growth

Maak een plan voor meetbare groei en ontdek wat je daadwerkelijk verdient aan je marketinginspanningen als ads, data, e-mail en nog zo veel meer.
We provide

Inhousing

Laat je team ondersteunen door de nieuwe generatie marketeers, die matchen met je organisatie en je uitdagen met een frisse blik en hun persoonlijke expertises en skills.

We shape

Digital Strategy

Behaal doelstellingen door je merk slim in de markt te zetten.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.